“Известните четат” на BOOKSPACE.BG с любимите книги на актрисата Ан Хатауей

 

Известните четат на BOOKSPACE.BG с любимите книги на актрисата Ан Хатауей

 

В поредицата си „Известните четат“ BOOKSPACE.BG ще повдига завесата на любимите четива, докоснали сърцата и умовете на популярните личности по света и в България.

Във времената на бързата информация, достъпните кратки видеа, реалити програмите и безкрайния океан от съдържание в социалните мрежи мнозина смятат за отживелица четенето.

Дали обаче книгата няма място в дните ни? От научна гледна точка ползите от четенето са неоспорими за намаляване на стреса, подобряване на психическото здраве, подобряване на паметта и концентрацията, развиване на аналитичните и езикови умения и още много.

Знаем също, че повечето успешни хора обикновено имат едно общо нещо: те четат много. Младият Илон Мъск четял научнофантастични романи до 10 часа на ден, когато бил млад. Бил Гейтс чете нова книга всяка седмица. На 89-годишна възраст Уорън Бъфет все още четеше от 5 до 6 часа всеки ден.

Въпреки това, не само успешните бизнесмени четат много – има и много знаменитости, които се оказват любители на доброто четиво. Популярните хора също като нас четат по различни причини. Някои за забавление, а други като начин да им помогнете в личния им живот.

Леброн Джеймс не веднъж е споделял, че има навик да чете книги преди мач. Това е неговият начин да избяга, да отклони ума си от играта и да му даде различна гледна точка.

Страстта на Кендъл Дженър към четенето започва едва през 2019 г., когато нейният агент й дава препоръки за книги. Дженър твърди, че четенето е форма на терапия, която й помага да се справи с безпокойството.

Ким Джису от Blackpink чете, за да облекчи стреса. Jisoo също няма нищо против да препрочита книги; тя казва, че това й дава различна гледна точка всеки път. Така че изглежда, че когато става въпрос за някои знаменитости, наистина не можете да съдите за книга по корицата.

Рубриката Известните четат на BOOKSPACE.BG започва с една блестяща актриса, икона и модел на нашето време, която се отличава с интелект, премерен стил, свободен дух и изключително присъствие, както на екран, така и в обществото.

Ан Джаклин Хатауей любима актриса, носителка е на наградата Оскар, награда на БАФТА, „Златен Глобус, „Емми“ и безспорна звезда в сърцата на милиони почитатели по свена. През 2009 г. се появява в списъка на сп. „Форбс“ на 100-те най-добре платени известни личности, а през 2015 г. е сред най-добре платените актриси в света. Ан е сред известните личности, обичащи четенето.

Ан Хатауей ни отваря вратата към сърцето и ума си, споделяйки ни своя списък с книги, които са я развълнували:

 

1984 на Джорд Оруел

Едва ли има критик, световна медиа или писател, който не е коментирал този роман. Оруел отправя трудни за отговаряне въпроси към съвременното общество и своя читател с  1984. Публикуван преди повече он 75 години, но съвсем актуален и днес.

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е Сила.“

1984 е антиутопична новела от Джордж Оруел, публикувана през 1949 г., която проследява живота на Уинстън Смит, нископоставен член на „Партията“, който е разочарован от вездесъщите очи на партията и нейния зловещ владетел Big Brother.

„Големият брат“ контролира всеки аспект от живота на хората. Той е изобретил езика „новоговор“ в опит да елиминира напълно политическия бунт; за да спре хората дори да мислят за неща, смятани за бунтовнически. Партията контролира какво хората четат, говорят, казват и правят със заплахата, че ако не се подчинят, ще бъдат изпратени в ужасната стая 101 като надвиснало наказание.

Оруел ефективно изследва темите за контрола на масовите медии, правителственото наблюдение, тоталитаризма и как един диктатор може да манипулира и контролира историята, мислите и живота по такъв начин, че никой да не може да избяга.

1984 г. Главният герой, Уинстън Смит, започва фин бунт срещу партията, като води дневник на тайните си мисли, което е смъртоносно мисловно престъпление. Със своята любовница Джулия той започва предопределена битка за свобода и справедливост в свят, в който изглежда никой друг не вижда или не харесва потисничеството, на което се противопоставя главният герой.

Може би най-мощната, ефективна и плашеща идея от 1984 г. е, че пълният контрол над цяла нация в тоталитарна държава е напълно възможен. Ако светът попадне под контрола на един или дори множество диктатори, бъдещето може лесно да се превърне в изкривен, жесток свят, където всяко движение, дума и дъх се проверяват внимателно от всемогъща, вездесъща сила, която никой не може да спре или дори да се противопостави без страх от смъртта. Новелата на Оруел е предупреждение за човешката раса. Той подчертава значението на съпротивата срещу масовия контрол и потисничеството.

 

 

The Mother of All Questions на Ребека Солнит

Колекция от есета за „по-нататъшни феминизми“ от писателката, вдъхновила термина „mansplaining“, е убедена, че нови истории ще отворят света.

The Guadian коментира: „The mother of all Questions“ се появява в момент, който изискват това, което бихте могли да наречете „по-нататъшни феминистки“ мисли. Обвиненията срещу Харви Уайнстийн бяха навлезли в новинарския цикъл и сканирането им се превърна в горещо и задушно изживяване. Писателите и критиците бяха склонни да обявяват момента за триумф, наричайки #MeToo движение, което най-накрая ще даде глас на безгласните, но ако имаше награда, която да се спечели от всичко това, все още е трудно за много жени, които познавам, да видят.“

Авторът Ребека Солнит извежда актуалната към момента теза, че „Истории като тези не се чувстват като победи. Вместо това ви затварят в стая със собствените ви неудобни спомени, нещата, за които сте мълчали.“ Солнит не би могла да го планира по този начин, но най-дългото и единствено непубликувано есе в тази навременна книга случайно се занимава с идеята за заглушаване. Тя подкрепя прекратяването на мълчанието, което тя вижда като непропорционално женско. „Историята на мълчанието е централна за историята на жените“, твърди тя в „Кратка история на мълчанието“. Сексуалното насилие, в частност, е нещо, за което жените мълчат, и то процъфтява в пространството на това мълчание.

 

„Тайната градина“ на Франсис Бърнет

Тайната градина, роман за деца, написан от американския писател Франсис Ходжсън Бърнет и публикуван под формата на книга през 1911 г. (преди това е сериализиран в The American Magazine). Пасторалната история за самолечение се превърна в класика на детската литература и се смята за една от най-добрите творби на Бърнет.

Романът се съсредоточава върху Мери Ленъкс, която живее в Индия с богатото си британско семейство. Тя е егоистично и неприятно 10-годишно момиче, което е било разглезено от слугите си и пренебрегнато от не любещите си родители. Когато епидемия от холера убива нейните родители и слугите, Мери остава сираче. След кратък престой в семейството на английски свещеник, тя е изпратена в Англия, за да живее с овдовелия чичо, Арчибалд Крейвън, в огромното му имение в Йоркшир. Чичо й обаче рядко е в Мисълтуейт. Мери е доведена в имението от главната икономка, придирчивата г-жа Медлок, която я затваря в една стая и й казва да не обикаля къщата.

 

 

Girl in band“ на Ким Гордън

Бившата басистка на Sonic Youth Ким Гордън представя автобиографичната си „Girl In A Band“ през  2015 година.

Книгата проследява пътя на певицата в житейски и кариерен план, започвайки от началото на 80-те, когато решава да напусне Лос Анджелис, за да навлезе в пост-пънк сцената на Ню Йорк и да основе своята група Sonic Youth.

„Често описвана като резервирана, в „Girl In A Band“ Гордън наистина се отваря и разкрива себе си“, научаваме от резюмето.

„Детство, живот в артистичните среди, преместване в Ню Йорк, любовни афери, брак, дъщеря, група… това е добра и красиво написана история. Пулсиращо сърце на книгата е изследването на това какво значи партньорството, и какво се случва когато то изчезне“. Последното явно се отнася до раздялата на Ким с  нейния съпруг и колега Търстън Мур през 2011.

„Атмосферата на Ню Йорк през 80-те и 90-те, сред която изгрява звездата на Sonic Youth, революцията на алтернативната музика, проправянето на пътя пред Nirvana, Hole, Smashing Pumpkins и много други… Една от най-уважаваните персони в модерния рокенрол, Ким Гордън също така е считана за модна икона, визуален артист и източник на вдъхновение“, четем още в резюмето.

Заглавието на книгата идва от част от текста на песента „Sacred Trickster“ от албума „The Eternal“ от 2009 – „What’s it like to be a girl in a band?/ I don’t quite understand“.

 

„Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд

 

„Разказът на прислужницата“, всепризнат антиутопичен роман от канадската авторка Маргарет Атууд, публикуван през 1985 г. Книгата, чието действие се развива в Нова Англия в близкото бъдеще, поставя християнски фундаменталистки теократичен режим в бившите Съединени щати, възникнал като отговор на кризата с раждаемостта.

 

Романът, разказан от Офред, редува текст, описващ настоящия й живот, и експозиционни части, в които тя си спомня миналото си. Спомените на Офред разкриват, че тя е дъщеря на феминистка активистка, която е избрала да бъде самотна майка. Преди появата на теократичното правителство, главният герой е посещавал университет и е имал близка приятелка на име Мойра. Офред се забърка с женен мъж, Люк, и в крайна сметка тя и Люк се женят и имат дъщеря. След военен преврат, при който президентът и повечето членове на Конгреса са убити, страната става Република Гилеад. Героинята е уволна от работата си в библиотеката, защото жените вече нямат право да работят. Същата вечер тя научава, че жените също нямат право да имат пари и банковата й сметка е прехвърлена на Люк. В крайна сметка Люк, главният герой, и тяхната дъщеря се опитват да избягат в Канада, но са заловени и тя е изпратена в център за превъзпитание в подготовка да стане слугиня. Мойра също е била в центъра за превъзпитание, но е избягала.