“Известните четат” на BOOKSPACE.BG с любимите книги на неповторимия Киану Рийвс

В поредицата си „Известните четат“ BOOKSPACE.BG ще повдига завесата на любимите четива, докоснали сърцата и умовете на популярните личности по света и в България.

Киану Рийвс „гостува“ в рубриката Известните четат на BOOKSPACE.BG. Напълно различен, почти нелогично стоящ на Червеният килим и напълно невероятен в своята различност. Звезда привличаща погледа с други цветове, с топла светлина и изключително неповторима яркост на небосвода на Холивуд.

Киану Чарлс Рийвс (Keanu Charles Reeves) е канадско-американски актьор, с канадско-американски произход и в „Топ 10 на най-любимите /и най-богатите/ звезди на Америка“ и през януари 2005 получава своята звезда на Холивудската алея на славата.

През 1994 г. кариерата на Рийвс минава през различни етапи, но достига мащабите си в резултат от участието му в екшъна „Скорост“, а в драмата „Адвокат на дявола“ заедно с Ал Пачино и Чарлийз Терон се качва на високи позиции в бокс офиса, получава положителни оценки и показва таланта си на човек с кариера, въпреки че много критици смятат, че неговото слабо представяне понижава високото ниво на иначе хубавия филм. Научно-фантастичният хит от 1999 „Матрицата“  затвърждава мястото на Рийвс като международна суперзвезда. 

Киану Чарлс Рийвс се ражда на 2 септември 1964 година, в Бейрут (Ливан). Баща му Самюъл Ноулин Рийвс е наполовина хаваец, наполовина китаец, а майка му Патриша е англичанка. Сам и Патриша се запознават в началото на 60-те години в едно бейрутско казино, където тя работи като танцьорка. По това време Сам е чиновник с издателство.

Животът си заслужава живеенето.“ Киану Рийвс

Тежка история, множество лични трагедии, съдба самата по удачна за роман – Киану Рийвс расте в проблемно семейство, сблъсква се с трудности в училище и до там съвсем не се свършва. Арестуван една ва 12 години за търговия с наркотици, най-добрият му приятел умира от свръхдоза. Напуска гимназията без дори да завърши образованието си, отказвайки се от любимият си хокей. Открива киното и таланта си, което му носи световна слава и място в класациите на най-богатите и влиятелни личности на нашето време, но не и лично щастие. Срещата с любовта се оказва и среща с болката – с приятелката му загубват бебето си, а малко по-късно тя самата загива в автомобилна катастрофа. По малката му сестра е причина да дари 70% от хонорара си в „Матрицата“ на болници за лечение на левкемия, от която тя самата се лекува.

Пример за сила, смирение и доброта, Киану Рийвс е сред малкото представители на Холивуд, които няма имение, не притежаващ скъпи дрехи и обичайните атрибути на луксозния живот, той продължава да се движи с метрото. Жив урок по живеене той е уловен да се храни сам на градска пейка получава псевдонима Тъжният Киану, което коментира просто: "Вие се нуждаете да сте щастливи, за да живеете, аз - не". 

Думите му вдъхват кураж и дават отговор на въпросите за неговата същност:

„Затова, в края на краищата, смятам, че всички можем да се съгласим, че дори в лицето на трагедията, един силен, стабилен човек може да израсте и успее.“

"Всички имаме своите проблеми и тежки лични истории, но независимо от всичко сме достатъчно силни, за да ги преживеем."

"Всяка трудност в живота ви е оформила в човека, който сте днес. Бъдете благодарни за трудните времена, те само могат да ви направят по-силни."

След всичко това няма как да не се зачудим, кои са тези книги, които са докоснали този изключителен актьорски талант и човек с главно „Ч“:

„По следите на изгубеното време“ Марсел Пруст

Публикуван между 1913 и 1927 година в седем тома, три от които излезли посмъртно, романът е преиздаван многократно. Преведен е на над трийсет езика, а в някои страни съществуват два цялостни превода, предприети в различни епохи. Българската публика разполага със седемте тома на произведението, като отделни негови части имат повече от една версия. Заслужено място на рафта на най-емблематичните романи на 20-ти век.

Романът е изповед, поетична хроника и документ за едно общество, представящ света на буржоа и аристократи от началото на ХХ век, в които се преплитат любовта, изкуството и желанията на героите, подчинени на въображението, но винаги относителни и временни.

 

„Граф Монте Кристо“ – Александър Дюма

„Граф Монте Кристо” е един от най-интригуващите варианти за вечната тема за престъплението и наказанието, щастието и нещастието, прошката и мъдростта. Историята започва на 24 февруари 1815 година в Марсилия, когато кораба „Фараон” пристига на пристанището.

Едмон Дантес става жертва на заговор и се озовава в ужасния затвор на замъка Иф. След едно почти невероятно бягство и вече приказно богат, Дантес се завръща двайсет и пет години по-късно, за да отмъсти на тримата си врагове.

Завладяващ, силен и интригуващ – история вдъхновила всички изкуства, с заслужено място в Топ 100 на романите на всички времена и книга, която трябва да има на лъвицата във всеки дом.

 

„Идиот“ – Фьодор М. Достоевски

 

Книга отвъд времето, безспорен участник в класацията на Топ 100 Романи на всички времена според престижния The Gardian.

Заглавието е иронично описание на главния герой на романа княз Лев Николаевич Мишкин – млад мъж, чиято доброта и наивност карат много от по-практичните герои, с които се среща, погрешно да приемат за липса на интелигентност и задълбоченост. Прототип на героя е самият Достоевски. Романът разглежда последиците от поставянето на такава изключителна личност в центъра на конфликтите, желанията, страстите и егоизма на светското общество – както за самия герой, така и за тези, с които той се среща.

Нима не му отива на Киану Рийвс точно това вечно заглавие, а вие прочетохте ли го ?

 

„Властелинът на пръстените“ Дж.Р.Р. Толкин

 

 

Първоначално „Властелинът на пръстените“ е заплануван като продължение на приказна история, която Толкин пише за и чете на децата си – „Хобитът“ и е публикувана малко по-късно. Популярността на „Хобитът“ накарала издателите да търсят още истории за хобитии същата година, на 45-годишна възраст. Създаването на романа продължило 12 години и е публикуван чак през 1955 година, когато Толкин вече е бил на 63 години.

„Властелинът на пръстените“ е епичен фентъзи роман, който няма нужда от представяне. Книгата оказва голямо влияние върху съвременния жанр фентъзи и немалко изследователи считат, че именно произведенията на Толкин са първоизточника на жанра. Значително количество от творбите в този жанр използват теми, образи или елементи, създадени или популяризирани от Толкин.

След екранизацията на „Властелинът на пръстените“ той добива световна популярност и хиляди почитатели на образите изградени от писателя.

 

„Заеко, бягай“ поредица от четири романа на Джон Ъпдайк

Героят на романа „Заеко, бягай“ (1960), книгата, която утвърди Джон Ъпдайк като голям романист, Хари (Заека) Ангстрьом играе баскетбол с няколко момчета на алея в Пенсилвания в края на епохата на Айзенхауер, преживявайки отново за момент миналото му на звезден гимназиален спортист. Атлетизъм от различен вид се проявява в тези четири великолепни романа – движението на едно въображение, притежаващо способността да разкрива, с привидно непринудена животинска грация, очарованията и разочарованията на живота.

Ъпдайк преразглежда своя герой към края на всяко от следващите десетилетия през втората половина на този американски век; и във всеки от следващите романи, докато Рабит, съпругата му Джанис, синът му Нелсън и хората около тях растат, тези герои поемат чертите на нашето общо съществуване. В проза, която е една от славите на съвременната литература, Ъпдайк описва разочарованията и двусмислените триумфи, копнежите, любовите и лудостта, предателствата и помиренията на нашата ера. Той ни даде нашата представителна американска история.