“Известните четат” на BOOKSPACE.BG с любимите книги на Брадли Купър

Ах, този Брадли… роди се звезда, огряваща Алеята на Холивуд - разсеяно чаровен, леко разрошен като непослушен гимназист, той доказа качествата си не само като отличен актьор, но и като режисьор на безупречни ленти.

49-годишният Купър е номиниран в три категории на 96-ата церемония по връчване на наградите Оскар в Лос Анджелис: включително за най-добър актьор за ролята му на композитора Леонард Бърнстейн в „Маестро“, както и за сценария и продуцирането на биографичния филм от 2023 г. и номинацията за най-добър филм. Актьорът е получил общо девет номинации, включително две за най-добър актьор за „Американски снайперист“ и „Роди се звезда“, но все още не е спечелил златна статуетка.

Актьорът и режисьор Брадли Купър направи филмовия си дебют през 2001 г. в комедията Wet Hot American Summer, преди да поеме поддържащи роли в приятелски филми като Wedding Crashers и Failure to Launch. След шума от изключително доходоносния франчайз Hangover, Купър се прехвърли в по-драматични роли, спечелвайки признание от критиците за работата си в The Place Beyond the Pines, Silver Linings Playbook, American Hustle и American Sniper.

През 2018 г. Купър е продуцент, сценарист, режисьор и главна роля заедно с Лейди Гага в римейка на музикалната романтика „Роди се звезда“. Зашеметяващият успех на филма му донесе три номинации за Оскар, БАФТА и две Грами. Той също получи номинации за Оскар за продуциране на Joker от 2019 г. и Nightmare Alley от 2021 г.

Освен добър в работата си Брадли и отличен баща на малката Леа де Сен, актьорът е почитател и на добрите четива, като споделя с удоволствие препоръките си за книги.

Той дава своите 10 любими книги за всички времена в списък за четене на The Daily Beast. Купър включва класически произведения от Марк Твен, Владимир Набоков, Кормак Маккарти и Шел Силвърстийн. 

Списъкът за четене на Брадли Купър

"Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен

 

разтърсваща сатира над една ера в развитието на младата американска държава, осъждана за грубия език, но въпреки това останала шедьовър на литературата. Самият Ърнест Хемингуей намира произведението за основополагащо в американската литература.

"Лолита" от Владимир Набоков

 

Лолита на руския автор Владимир Набоков, публикувана през 1955 г., е противоречив и провокативен роман, който разказва историята на Хумберт Хумберт, професор по литература, и неговата мания по дванадесетгодишно момиче на име Долорес Хейз, на което той дава прякора Лолита. Романът е разказан от Хъмбърт, предоставяйки сложна и ненадеждна перспектива, която предизвиква читателите да се изправят срещу морално осъдителната природа на неговите действия. На фона на американския пейзаж след Втората световна война, Лолита изследва темите за езика, отчуждението и последствията от неконтролираното желание.

Мястото на действие е важно, тъй като портретът на Набоков за предградията на Америка се превръща в фон за стряскащите мисли и действия на Хумбърт. Романът отразява културната и социална динамика на 50-те години на миналия век, обръщайки внимание на плочата на нормалността, която прикрива тъмните подводни течения на манията на Хумберт и последствията от експлоатацията на Лолита. В исторически план Лолита е била обект на противоречия поради нейното изрично съдържание и теми, предизвиквайки дебати за свободата на изкуството, цензурата и етиката на литературата. Майсторското използване на езика и наративната структура от Набоков добавя слоеве към историята, приканвайки читателите да се ангажират със сложността на морала и перспективата. Лолита продължава да бъде изучавана и обсъждана заради нейните литературни достойнства и предизвикателните въпроси, които поставя.

Романът е вдъхновил различни адаптации за филми, сцена и други артистични среди. Те включват филм от 1962 г., режисиран от Стенли Кубрик, с участието на Джеймс Мейсън като Хъмбърт, Сю Лайънс като Лолита и Шели Уинтърс като майката на Лолита, Шарлот Хейз. Филмова адаптация на Лолита от 1997 г., режисирана от Адриан Лайн, с участието на Джеръми Айрънс, Доминик Суейн и Мелейн Грифит.

Прочетете пълното резюме на книгата, задълбочен анализ на героя на Хумберт Хумберт и обяснения на важни цитати от Лолита.

 

"Geek Love: A Novel" от Katherine Dunn Geek Love

 

е историята на Биневски, коварно семейство, чиито майчини и бащини фамилии се заемат – с помощта на амфетамин, арсен и радиоизотопи – да отгледат своя собствена изложба на човешки странности. Тук е Артуро Аквабоя, който има плавници вместо крайници и мегаломанска амбиция, достойна за Чингис Хан. . . Ифи и Ели, тънките сиамски близнаци. . . гърбавият албинос Оли и външно нормалната Мацка, чиито мистериозни дарби го правят най-ценния и опасен актив на семейството. Докато Биневски предприемат действията си през затънтените води на САЩ, вдъхновявайки фанатична преданост и убийствено отвращение; тъй като нейните членове провеждат своя собствена макиавелистка версия на съперничество между братя и сестри, Geek Love хвърля ярката си светлина върху представите ни за странното и нормалното, красивото и грозното, святото и неприлично. Семейните ценности никога няма да бъдат същите.

 

"Revolutionary Road" от Ричард Йейтс

 

Приветстван като шедьовър от момента на първото си публикуване, Revolutionary Road е историята на Франк и Ейприл Уилър, ярка, красива и талантлива двойка, чийто празен живот в предградията се държи заедно от мечтата, че величието е съвсем близо. Със сърцераздирателно състрадание и яснота Ричард Йейтс показва как Франк и Ейприл залагат своите надежди и идеали, като в крайна сметка предават не само един друг, но и най-доброто от себе си.

 

"Кървав меридиан" от Кормак Маккарти

 

Кървав меридиан“ е епически роман за американската териториална експанзия, проследяващ одисеята на младо момче, попаднало сред сбирщина от авантюристи, странстващи в един опасен свят. Това е една от най-красивите книги, писани някога на английски език, и онова, което тя прави с езика, може да бъде сравнено единствено с „Одисей” на Джеймс Джойс. Лайтмотивът на романа като че ли ни казва отново и отново, че живеем в една страховита вселена, която въпреки нашите дела и падение, остава поразително красива.

 

"Непоносимата лекота на битието" от Милан Кундера

 

В „Непоносимата лекота на битието“ Милан Кундера разказва историята на млада жена, влюбена в мъж, разкъсван между любовта си към нея и непоправимото си женкарство и една от неговите любовници и нейния смирено верен любовник. Този великолепен роман съпоставя географски далечни места, брилянтни и закачливи отражения и разнообразие от стилове, за да заеме мястото си като може би основното постижение на един от наистина великите писатели в света.

 

"The Way to Rainy Mountain" от Н. Скот Момадей

 

Публикуван за първи път през 1976 г., Пътят към дъждовната планина е продаден в над 200 000 копия. "The Way to Rainy Mountain" беше публикувано за първи път преди двадесет и пет години. Предполагам, че не трябва да се изненадваме, че то е останало жизненоважно и непосредствено, тъй като това е природата на историята. И това е особено вярно на устната традиция, която съществува в измерение на безвремието. За първи път ми разказаха тези истории, когато бях дете. Не знам колко време са съществували, преди да ги чуя произход, стар колкото земята. Историите в „Пътят към дъждовната планина“ са разказани в три гласа. Първият глас е гласът на моя баща, гласът на предците и гласът на устната традиция на киова. Вторият е гласът на историческия коментар. И третият е това на личната реминисценция, моят собствен глас. Има обръщане и връщане на мит, история и мемоари навсякъде, наративно колело, което е свещено като самия език." — От предговора

 

"The Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven" от Шърман Алекси

 

В този мрачно комичен сборник с кратки разкази Шърман Алекси, индианец от Спокан/Кьор д'Ален, брилянтно преплита памет, фантазия и чист реализъм, за да нарисува сложен, мрачно ироничен портрет на живота в и около индианския резерват Спокан. Тези 22 взаимосвързани истории са разказани от герои, израснали на унижение и правителствени проблеми, но въпреки това са изпълнени със страст и обич, митове и мечти. Има Виктор, който като деветгодишен пълзи между родителите си в безсъзнание с надеждата, че алкохолът, проникващ през кожата им, може да му помогне да заспи. Томас Builds-the-Fire, който разказва историите си дълго след като хората спрат да слушат, и Джими Много коне, умиращ от рак, който пише писма на канцелария, които гласят „От смъртното легло на Джеймс Много коне III“, въпреки че всъщност пише ги на кухненската маса. На фона на алкохол, автомобилни катастрофи, смях и баскетбол, Алекси описва разстоянията между индианци и бели, индианци от резервати и градски индианци, мъже и жени и най-поетично между съвременните индианци и традициите от миналото.

 

"The Giving Tree" от  Shel Silverstein

 

„Имало едно дърво...и тя обичала малко момченце.“ Така започва една история с незабравимо възприятие, красиво написана и илюстрирана от талантливата и многостранна Шел Силвърстейн. Всеки ден момчето идваше до дървото, за да яде ябълките й, да се люлее от клоните й или да се плъзга по ствола й... и дървото беше щастливо. Но когато момчето пораснало, то започнало да иска повече от дървото, а дървото давало, давало и давало. Това е нежна история, докосната от тъга, сияеща от утеха. Шел Силвърщайн създаде вълнуваща притча за читатели от всички възрасти, която предлага въздействащо тълкуване на дарбата да даваш и спокойното приемане на способността на другия да обича в замяна.

 

"Изворът" от Айн Ранд

 

Революционната литературна визия, която пося семената на обективизма, новаторската философия на Айн Ранд, и й донесе незабавно световно признание. Тази модерна класика е историята на непримиримия млад архитект Хауърд Роурк, чиято почтеност беше непоколебима като гранит... на Доминик Франкън, изящно красивата жена, която обичаше Роурк страстно, но се омъжи за най-големия му враг... и на отприщеното фанатично изобличение от разгневено общество срещу велик творец. Колкото и свеж днес, колкото и тогава, провокативният роман на Ранд представя една от най-предизвикателните идеи в цялата художествена литература - че егото на човека е изворът на човешкия прогрес… „Писател с голяма сила. Тя има тънък и гениален ум и способността да пише брилянтно, красиво, горчиво... Това е единственият роман с идеи, написан от американка, който мога да си спомня.“ – Ню Йорк Таймс

Автор: Мария Янева

Източник: The Daily Beast

https://www.goodreads.com/

https://radicalreads.com/