BOOKSPACE
Количка 0
0,00 лв.

Борбата за един световен град 1907-1917

  • Година: 2024
Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни

Този продукт е с ограничена наличност на склад или при доставчик. Възможно е в момента на завършване на поръчката продукта да бъде изчерпан. В случай на изчерпана наличност ще се свържем с Вас.

SKU
9786197444902
18,00 лв.

Безплатна доставка

За поръчки над 70 лв.

Лоялна програма

Пазарувай и спестявай

Право на връщане

до 14 работни дни

„Тази книга е посветена на политическата съдба на един световен град. Народите са му дали няколко имена! Константиновград, Цариград, Градът на щастието. Всеки народ, малък или голям, е искал да преплете съдбата си с неговата.

Цариград векове шуми и живее на най-дивното място на земята. Милван щедро от изгрева на слънцето, приспиван от бурите на Черно море и въздишките на мраморно море, той наистина е скъпоценна корона на Близкия изток. Затова неговото въздействие върху народите е тъй мистично и съдбоносно.

Градът на щастието е път към световната култура, врата към световните богатства, стълба към материалното и духовно могъщество. В него християнството е оставило най-величествени следи. Светци, герои, мечтатели, измамници и тирани са минали през живота на тоя град. Приказката и легендата, щедростта и блясъка, сякаш са негови рожби. Жестокостта и измамата, суетата и лекомислието много често са намирали изобилна храна в дворците и разточителните жилища. Всяка човешка мечта, всеки стремеж на народите се събират в неговия вълшебен фокус. Силните чупят мечовете си под стените му, а малките погиват сразени от отровните му стрели.

Цариград, тоя световен прицел, е в явните и тайни сънища на европейските държави. Около него и вътре в него се зараждат всички градоносни бури и разрушителни стихии. Блясъците на слънчевите лъчи доста често се отразяват върху мечовете на ония народи, които искат да се настанят в Града на щастието.

Рим и Византия израснаха духовно и материално в Цариград. Турците изградиха могъществото си върху него. Ние, българите, разбихме на прах най-скъпоценната си мечта — освобождението на брата роб — в неговите яки и непристъпни стени. Черноморските води напират, искат да минат през Влахерните врата, за да тласнат в широко, творческо развитие и другата половина на света.

Цариград облива със светлините си три морета. През него минава водният път, който опасва земното кълбо. Затова Европа, Азия и Африка изгубват спокойствие и при най-малкото раздвижване на оръжие край стените му. Както Черно, Мраморно и Бяло море преливат водите си, за да се свържат с океаните, тъй и Града на щастието прелива стремежите на великите и силни народи, за да ги свърже със свободния свят на всестранното творчество.

Поради това Цариград непрекъснато разнообразява и затруднява световната политика. Той е като покрит въглен, който всеки мит може да предизвика пожар. Неговата магия непрекъснато действа на творческото въображение, на политическото съзнание и не търговската предвидливост.

С тези бегли думи искам да обърна вниманието на читателя върху извънредно интересната книга на С. А. Янчулев. Авторът е положил труд да проследи политическата съдба на Цариград и с това да ни запознае с най-голямото затруднение на световната дипломация. Историческите данни и усложненията, които те носят в разните срещи, конференции и преговори представляват изключителен интерес за сегашното трагично време. Една настойчива и непроменчива политика раздвижва не само годините и десетилетията, но и вековете. Така ние, българите, стоим като безпомощни свидетели, следим драматичното действие, което ни завлича със стихията на порой, обърква ни и без да сме станали главно действащо лице, получаваме най-тежките удари. Който проследи внимателно съдбата на Цариград, ще проумее и тайните пружини, които сближават и разделят великите държави, ще развърже и възела на всички стълкновения в Европа и Близкия изток. Ще разбере и трудностите, които предстоят за българския народ.

С. Я. Янчулев е виден журналист, затова книгата му не е дипломатическо съчинение, а живо, популярно подреждане на историческите факти. Истинският журналист не е само сръчен хроникьор, изненадващ тълку-иач, но и правдив предсказвач на нови, неизбежни събития.

Борбата за един световен град" е книга написана за всички. Нейното появяване на бял свет ще събуди не само интерес в читателя, но и благодарност към добросъвестния автор.”

Константин Петканов, из предговора

 

Повече информация
Наличност При доставчик
Автор С. А. Янчулев
Издателство Гута-Н
Корица Мека
Година 2024
Език Български
ISBN 9786197444902
Страници 170
Тегло 0.200 кг.
Размери 15 x 21 см
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Борбата за един световен град 1907-1917
Вашият рейтинг

Доставка

Доставката се извършва до посочен от вас адрес, офис или автомат на куриерска фирма „Спиди“ или „BOX NOW“ в рамките на работното време на съответната куриерска фирма.

Срок за доставка – От 1 до 3 работни дни за книги, с доставка до автомат на куриерска фирма "BOX NOW"

Срок за доставка – От 1 до 5 работни дни за книги, с доставка до автомат на куриерска фирма "BOX NOW"

Срок за доставка – От 1 до 3 работни дни за книги, налични на склад, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

Срок за доставка – От 1 до 5 работни дни за книги, налични при доставчик, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

Срокът за доставка може да бъде удължен в почивни дни, официални празници или други възникнали форсмажорни обстоятелства 

Поръчка, направена в петък или последен работен ден, преди поредица почивни ще бъде обработена в понеделник или на първият възможен работен ден.

Плащане с наложен платежбанков превод или кредитна/дебитна карта!

 

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Срокът за доставка може да бъде удължен в почивни дни, официални празници или други възникнали форсмажорни обстоятелства 

 

Доставката е фиксирана и се изпълнява с  куриерска фирма „Спиди” или до автомат на  "BOX NOW".

Доставка до автомат на  "BOX NOW" - 0.00 лева. (Този метод на доставка е валиден само при избор на опция за плащане с дебитна/кредитна карта или по банков път.)

Доставка до офис на „Спиди” - 4.90 лева.

Доставка до адрес със „Спиди” - 4.90 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 70.00 лева.

 

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж" с куриерска фирма "Спиди", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

В случай на несъответствие или повреда, клиентът може да върне закупената стока в срок от 14 календарни дни. Разходите по куриерските услуги в този случай се поемат от клиента.

 

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.