BOOKSPACE
Количка 0
0,00 лв.

Българи на големите върхове по света

  • Година: 2022
Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни

Този продукт е с ограничена наличност на склад или при доставчик. Възможно е в момента на завършване на поръчката продукта да бъде изчерпан. В случай на изчерпана наличност ще се свържем с Вас.

SKU
9771313995918
Regular Price 39,00 лв. Special Price 25,00 лв.
14,00 лв. 36 %
%

Безплатна доставка

За поръчки над 70 лв.

Лоялна програма

Спестявай, докато пазаруваш

Право на връщане

до 14 работни дни

На страниците на книгата ще намерите селекция върхове, които са сред най-мечтаните в историята. Десетки, а понякога стотици години са били необходими за превземането им. Днес повечето от тях са туристически атракции за смели и подготвени хора от всички житейски сфери.

Изданието разказва за 19 от най-емблематичните върхове по света, за първото им изкачване, както и за първите българи стъпили на тях. Включва любопитна информация за местата където тези върхове се намират, изходните точки, различните маршрути, факти за географията им, както и много интерсни истории за свързани личности и характерни особености.

Информацията е събирана от хроникьора на българския алпинизъм, доцента по алпинизъм Сандю Бешев, в продължение на 70 години.

Продажбите от книгата финансират проект за дигитализация на архива му на българските изкачвания, състоящ се от над 3000 записа на над 200 върха по света.


Фокус на селекцията е масовата планинарска аудитория и затова са избрани популярни върхове, които почти всеки е чувал, както и част от тези с особено значение за българската алпийска история.

Върховете в книгата са разделени в четири групи:

 Континенталните първенци. Разглеждаме 7-те най-високи върха на всеки континент и проследяваме световните и български успехи в събирането на колекцията „Seven summits summiteers” /Изкачил 7-те континентални първенци/.

Считаните за най-високи върхове преди Еверест. Днес едва ли има човек в зряла възраст, който да не знае, че със своите 8848 м хималайският гигант Еверест, наричан още Чомолунгма или Сагарматха, е най-високият връх на нашата планета. Малцина обаче са тези, на които им е известно, че в различните години преди 1852-ра още няколко върха са били короновани като световни първенци – Чимборасо, Нанда Деви, Дхаулагири и Кангчендзьонга.

Красивите според мащабна анкета на списание „Алпинизмус” от 1966 г. През 1966 г. американският алпинист и фотограф Лейси Ортенбургер публикува снимка на острата ледена пирамида Алпамайо в немското алпийско списание „Алпинизмус”. Изполвайки създадения интерес, медията прави мащабна анкета за най-красивите върхове, в което се включват много читатели, които обявяват малко познатия за Европа, а към този момент и като цяло за света връх Алпамайо за най-красивия връх на планетата. Почти с еднакви точки обаче до него се нареждат Матерхорн, К-2, Ама Даблам.

Някои от трудните върхове, изкачени от българи. Малко земи са останали неизледвани и малко върхове са останали неизкачени, което предизвиква модерния алпинизъм да се насочи към изкачвания на най-непристъпните и отвесни стени само в най-чист алпийски стил. Днес именно такива постижения правят впечатление и остават в аналите на историята. Горди сме, че в тях фигурират и български имена с изкачвания на някои технични върхове – Ел Капитан, Серо Торе, Транго Тауър, Талай Сагар.

ЗА ВЪРХОВЕТЕ И ПЪТЯ ДО ТЯХ:

Книгата е направена за планинарите и туристите, но е посветена на първооткривателите и алпинистите, които са утъпкали пътя към големите върхове и направили възможно съществуването на височинният туризъм.

Важно е да се разбира, че идеята на алпинизма е да преминеш определен маршрут и да стигнеш до крайната си цел използвайки собствени сили и само даденостите на маршрута. За алпинистите всяка помощ с багажа, установки по маршрута и пр. допълнителна помощ се счита за неетична и веднага отнема от алпийската стойност на изкачването.

Още от зараждането на алпинизма през 18 век, хората привлечени от високите върхове са два основни вида – подготвени алпинисти, за които изкачването на върховете е основна линия в живота им и приключенците следващи стъпките на първите, за да търсят нови хоризонти за себе си или за професионалните си поприща. Именно алпинистите са хората, които “пробиват пъртината”, към високите върхове. Но от самото начало са мотивирани и следвани и от авантюристите, които искат да изпълнят своите изследвания, научни открития, военни стратегии, да намерят вдъхновение, да търсят себе си или просто да стигнат до върха.

Ако през 18-19 век и голяма част от 20 век, задачата на алпинистите е била някак да прокарат първите маршрути по върховете на света, то за съвременния алпинизъм е много по-важен стила, в който ще стане това. Все по често се говори за височинен туризъм. Малко земи са останали неизледвани и малко върхове са останали неизкачени, което предизвиква модерния алпинизъм да се насочи към изкачвания на най-непристъпните и отвесни стени само в най-чист алпийски стил. Днес именно такива постижения правят впечатление и остават в аналите на алпийската история.

В книгата ще прочетете няколко типа истории, обединени от идеята за магнетични върхове, изкачени от българи. Фокуса на селекцията не е в техническата част на постиженията, а описаната фактология за българските изкачвания на някои от най-известните емблеми на планинарството в света. Едни от върховете са изкачени от туристи, други от авантюристи, превърнали върховете в своя кауза и живот, но най-голямата част разбира се е от закоравели алпинисти, сред които има българи издигнали родния флаг на нови върхове, по нови маршрути и по нови начини, с което са впечатлили целия свят. Общото между всички е любовта към планината и безграничната мотивация, която тя им е дала, за да изпълнят целите си. 

Целта на това издание е да създаде още от същите големи мечти. Да подари на всеки читател време за себе си, в което да остави въображението си да играе, пътувайки из висините на света. Да погледне смело към най-високото възможно място по пътя, който е поел и уверено да продължи към своя връх.

Селекцията е субективна, няма претенция за изчерпателност и е изцяло базирана на фактите в историята на българските изкачвания и гледната точка на автора и издателя. Освен на основния автор доц.Сандю Бешев. Основната част от описаните факти и детайли за подбирани от автора на книгата и представляват негов личен архив, който е проверен и съгласуван със заинтересовани лица, до които издателя е имал достъп. 

Благодарим за безценното съдействие на засегнатите в книгата Александър Гъновски, Борислав Димитров, Дойчин Боянов, Жеко Вътев, Иво Нинов, Илиян Кинов, доц. Михаил Михайлов, Христо Бъдъков, както и на всички, които отделиха време да прегледат и дадат мнението си в работния процес, като така спомогнаха изданието да бъде по-добро.


ЗА ПРОЕКТА:

Освен книгата, проектът „Българи на големите въхове на света“ включва и изработка на специализиран уеб сайт – дигитален архив на българските изкачвания, като в него ще бъдат поетапно въведени всички записи на доц. Бешев.

Продажбите от книгата финансират проект за дигитализация на архива му на българските изкачвания, състоящ се от над 3000 записа на над 200 върха по света, които поетапно ще качим в сайт. В първия етап от развитието на сайта ще намерите 19-те върха описани в тази книга и над 500 записа на техни изкачвания от българи. Страницата ще бъде отворена за редакция и надграждана, чрез съдържание добавено от потребителите, което ще се верифицира допълнително с конкретни въпроси.

Повече информация
Издателство КР Енерджи
Корица Мека
Година 2022
Език Български
ISBN 9771313995918
Страници 148
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Българи на големите върхове по света
Вашият рейтинг

Доставка

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 1 до 3 работни дни за книги, налични на склад, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

Срок за доставка – От 1 до 5 работни дни за книги, налични при доставчик, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

Срокът за доставка може да бъде удължен в почивни дни, официални празници или други възникнали форсмажорни обстоятелства 

Поръчка, направена в петък или последен работен ден, преди поредица почивни ще бъде обработена в понеделник или на първият възможен работен ден.

Плащане с наложен платежбанков превод или кредитна/дебитна карта!

 

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Срокът за доставка може да бъде удължен в почивни дни, официални празници или други възникнали форсмажорни обстоятелства 

 

Доставката е фиксирана и се изпълнява с  куриерска фирма „Спиди”.

Доставка до офис на „Спиди” 4.90 лева.

Доставка до адрес със „Спиди” 4.90 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 70.00 лева.

 

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

В случай на несъответствие или повреда, клиентът може да върне закупената стока в срок от 14 календарни дни. Разходите по куриерските услуги в този случай се поемат от клиента.

 

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.