BOOKSPACE
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 1/2022

  • Година: 2022
Налично при доставчик – доставка между 1-5 дни

Този продукт е с ограничена наличност на склад или при доставчик. Възможно е в момента на завършване на поръчката продукта да бъде изчерпан. В случай на изчерпана наличност ще се свържем с Вас.

SKU
2748707012
11,00 лв.

Безплатна доставка

За поръчки над 70 лв.

Лоялна програма

Пазарувай и спестявай

Право на връщане

до 14 работни дни

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 1 от 2022 г. на списанието „Медицинско право и здравеопазване“ представяме професор д-р Петко Сал­чев, управител на НЗОК, в рубриката „Гост на броя“. В интервюто, взето от д-р Светла Качарова, се засягат важни моменти, свър­зани с функционирането на Касата, отговорностите и предиз­викателствата пред нейния управител на един от най-горещите столове в държавата през последните години.

С висока стойност са направените анализ и изводи в стати­ята на проф. д-р Сашо Пенов „Характеристика на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и отговорност за не­изпълнението му“. В Част първа на статията е направена обща характеристика на бюджета на Националната здравноосигури­телна каса. Част II е посветена на така наречените „финансови санкции“ по смисъла на чл. 59, ал. 13 ЗЗО. Обоснован е изводът, че Финансовото право не разполага със своя специална юриди­ческа отговорност – финансова отговорност и поради това не съответства на правния ред и не е издържано да се говори за финансови санкции. Използваният неудачно термин „финансо­ва санкция“ в ЗЗО и НРЗ не обосновава съществуването на спе­циален вид юридическа отговорност – финансова отговорност.

Ивалина Маринова, докторант в Института за държавата и правото БАН, е автор на статията „Анализ на съдебната прак­тика на административните съдилища по запитвания по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) относ­но пандемията“. В нея се представят и анализират поредица от решения на административни съдилища в страната по жалби на граждани и организации срещу решения за предоставяне на достъп до обществена информация или за отказ за предоставя­не на достъп до обществена информация, на основание чл. 40, ал. 1-2 ЗДОИ. Извършено e проучване и систематичен анализ на съдебната практика по жалби срещу решения, с които се пре­доставя или се отказва предоставянето на информация относно пандемията Covid-19.6

Имаме удоволствието да Ви представим изказването на българските младежки делегати към ООН арх. Мария Баде­ва и Ангел Митков – студент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в общата дискусия на Комисията по социално развитие към Икономическия и социален комитет на ООН. Българските делегати отчитат проблемите на здраве­опазването, околната среда и качественото образование като изключително важни. С позицията им по тези неотложни проблеми може да се запознаете на страниците на списанието, как­то и да гледате изказването им, със субтитри на български език на нашия сайт: www.lamlh.bg.

В настоящия брой сме подбрали за Вас съдебна практика, свързана с наказателната отговорност за нарушаване на мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хо­рата, издадена със Заповед РД-01-103/27.02.2020 г. на Минис­търа на здравеопазването на Република България.

Традиционно публикуваме и синтезиран преглед на актове­те на органи на централната и местна власт у нас, издадени по повод пандемията „Ковид-19“, за периода декември 2021 г. – февруари 2022 г. Прегледът е изготвен от д-р Надежда Славче­ва, д-р Светла Качарова и докторант Лилия Монова. Може да откриете пълен списък на публикуваните досега обзори в спе­циалната рубрика на Сдружението в специализирания правен портал Лекс.бг.

Редакционна колегия:

Проф. д-р Дарина Зиновиева,
Проф. д-р Огнян Герджиков,
Проф. д-р Иван Тодоров,
Проф. д.ю.н. Живко Драганов,
Проф. д.м.н. Параскева Стаменова


СЪДЪРЖАНИЕ

  1. В настоящия брой:

От редакционната колегия................................................5

  1. Гост на броя:

Проф. Петко Салчев............................................................7

  1. Статии:

3.1. Характеристика на бюджета на НЗОК и отговорност за неизпълнението му, проф. Сашо Пенов.............26

3.2. Анализ на съдебната практика на административните съдилища по запитвания по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) относно пандемията, Ивалина Маринова.............................42

3.3. Програмата „ Български младежки делегати към ООН“ и как темата за психичното здраве стана основна за нас през последните месеци................66

  1. Covid-19 – Актуална нормативна уредба

за периода 01.12.2021 г. – 28.02.2022 г., д-р Надежда Славчева, д-р Светла Качарова и докторант Лилия Монова..........................................72

  1. Юриспруденция:

Решение № 174 от 02.11.2020 г. по н. д. № 62/2020 г. на Окръжен съд, Смолян...................................................129

Споразумение № 11 от 30.06.2021 г. по н. д. № 321/2021 г. на Районен съд, Разлог......................................................135

Решение № 181 от 05.08.2021 г. по н. д. № 495/2021 г. на Окръжен съд, Варна......................................................137

Повече информация
Автор Колектив
Издателство Сиела
Корица Мека
Година 2022
Език Български
ISBN 2748707012
Страници 144
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 1/2022
Вашият рейтинг

Доставка

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 1 до 3 работни дни за книги, налични на склад, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

Срок за доставка – От 1 до 5 работни дни за книги, налични при доставчик, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

Срокът за доставка може да бъде удължен в почивни дни, официални празници или други възникнали форсмажорни обстоятелства 

Поръчка, направена в петък или последен работен ден, преди поредица почивни ще бъде обработена в понеделник или на първият възможен работен ден.

Плащане с наложен платежбанков превод или кредитна/дебитна карта!

 

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Срокът за доставка може да бъде удължен в почивни дни, официални празници или други възникнали форсмажорни обстоятелства 

 

Доставката е фиксирана и се изпълнява с  куриерска фирма „Спиди”.

Доставка до офис на „Спиди” 4.90 лева.

Доставка до адрес със „Спиди” 4.90 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 70.00 лева.

 

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

В случай на несъответствие или повреда, клиентът може да върне закупената стока в срок от 14 календарни дни. Разходите по куриерските услуги в този случай се поемат от клиента.

 

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.